perjantai 25. syyskuuta 2015

Sapuskaa

Myönnän, että  olen niitä ihmisiä, jotka viettävät vapaapäivänsä tietokoneen äärellä vertaillen eri koiran kuivamuonamerkkejä sekä hintoja keskenään tehden niistä vielä muistiinpanoja. Olen myös niitä ihmisiä, jotka himmailevat lemmikkieläintarvikeliikkeessä itsekseen mutisten ruokahyllyjen äärellä ja tihrustavat tarkkaan koiranruokasäkkien tuoteselosteita ennen kuin ostavat mitään. Jos ostavat.

Kuuran kanssa oikeanlaisen ruokavalion ja ruoan etsiminen on nimittäin välillä oikeaa taiteilua. Milloin oksettaa, milloin närästää ja milloin se käy vain nuuhkaisemassa ruokakuppia todetakseen, ettei siellä ole mitään syömisen arvoista ja lähtee pois. Välillä se nuolee herkut seasta ja syljeskelee nappulat suupielestä pihalle. 
Pihkiksellä on taas ilmeisesti jonkinlainen musta aukko vatsalaukussaan ja se söisi vaikka pikkukiviä, jos niitä laittaisi kuppiin.

Kuura ja Pihka syövät tällä hetkellä pääosin kuivamuonaa ja lisänä kuppeihin heitän lihaa sekä sellaista kotiruokaa, mitä koirat pystyvät syömään. Kuivamuonia on tullut kokeiltua jos minkämoista, mutta aina olen palannut Brit Caren lammas-riisiin, joka on Kippuraiselle passannut kaikista merkeistä parhaiten. Välillä se on närästänyt, mutta Koo on parhaiten pysynyt sillä kunnossa ja ruoka mennyt alas jokseenkin hyvin.

Royal Canin Medium Breediä molemmat sipsut saivat kasvattajaltaan pienet säkit luovutuksen yhteydessä ja se maistuikin ihan hyvin. Kuivamuonamerkistä itsestään en tykkää oikein yhtään, koska se on lyhyesti sanottuna ylihinnoiteltua laatuunsa nähden.
Acanan Puppy & Junior (kanapohjainen) aiheutti Kuuralle oksennusta ja löysää vatsaa. Pihkalle ruoka maistui taas hyvin, tosin löysän kakan vuoksi se lähti vaihtoon. Acanan lamb & apple maistui Kuuralle hyvin, mutta tyyriin hintansa vuoksi vaihdoin sen aikoinaan pois.
Lohipohjaisista ruoista Brit Care lohi-peruna meni Kuuralle ihan hyvin, mutta lammas-riisissä oli kuitenkin parempi maistuvuus. Profinen lohi-perunaa Kuura on syönyt pariinkin otteeseen ja alkusäkki on mennyt hyvin, mutta lopussa ruoka on alkanut närästämään sen verran, että olen suosiolla siirtynyt takaisin Brit Careen.

Kokeilin myös yhden ison säkin verran Purizonin lammas-lohta, joka sinällään vaikutti todella hyvältä ruoalta, mutta Kuuralle tuli niin kivuliaat oireet tästä (oksentelua, vatsan kouristelua), että sen syöttämisen lopetin heti alkuunsa. Mikä lie syynä, tuotteessa kun on vähän kaikenlaista bataatista lähtien, joten en ole alkanut asiaa enempää spekuloimaan. Pihkaan tämä upposi kuin kuuma veitsi voihin ja se ropsi suuhunsa myös tämänkin säkin lopun hyvillä mielin.

Sitten pikkusäkeistä (3-5 kg) en osaa sanoa juuta enkä jaata, kun niitä annoin lähinnä herkkuina ja vähän ruoan seassa. ANF lammas-riisi maistui kivasti molemmille, mutta sitä en enempää ole ostanut, koska nappulamäärät olivat aika suuria mitä olisi pitänyt antaa ja nappuloiden koko oli aika onnettoman pientä. Kuura voitti elämänsä ainoista mätsäreistä (oli sinisten kolmas) nuorena likkana pikkusäkin Hau haun lammasriisiä ja pari purkkia säilykkeitä ja ainakin nappulat muistaakseni söi hyvin. 
Niiden purkkiruokkien syöttämisestä ei tullut yhtään mitään, kun neiti nirsoilija ei niitä suostunut syömään. Ymmärrätte varmaan, ettei sitten mitkään koiranmakkaratkaan ole koskaan kuuluneet sen ruokavalioon… Pihka saattaisi niitä loppasuuna syödäkin jos sille niitä joskus tulisi ostettua.

Ruoka on hyvää, tuumaa Pip.
Olen tullut yhä varovaisemmaksi uusien ruokien suhteen Kuuran kohdalla ja kokeilen niitä vähän varoen. Se ei nimittäin pysty sulattamaan noita kanapohjaisia kuivamuonia oikein lainkaan, vaan oksentaa ne lähes saman tien ulos, joten jonkinlaisesta allergiasta on kyse. Se on aiemmin saanut myös raakaruokana broileria siipien ja kaulojen muodossa, mutta nyt olen kokonaan laittanut ne joksikin aikaa pois ruokavaliosta. Pihka saa kanaa kuitenkin edelleen, sillä ei ole ollut mitään ongelmia ruokien kanssa. Lihoissa muut paitsi sika uppoavat molemmille hyvin, mutta possu on ilmeisesti sen verran rasvaista, että vetää vatsan herkästi löysälle.

Viime aikoina tytöt ovat saaneet sen sijaan mm. Oscari maha- ja nautapullia sekä Maukas- ja Oscar- raakapakasteita. Lisukkeena menee vielä mm. piimää, raejuustoa, kermaviiliä. Mitä nyt milloinkin.
Olen ruukannut antaa koirille kaksi kertaa päivässä ruoan, noin 12 tunnin välein. Muuten molemmat saattavat herkästi oksentaa tyhjää mahaa (varsinkin aamuyöstä) ja pysyypä niiden energiatasokin sitten suhteellisen tasaisena. Kuuralle koetan antaa syömättöminäkin päivinä edes jotain, ettei se oksentele tai suolisto ala kurlaamaan.

Jos vielä joskus saan kunnolliset pakastintilat, niin varmasti molemmat siirrän kokonaan raakaruokinnalle, mikä on ollut haaveissa ja suunnitelmissa monta vuotta. Onhan se taloudellisestikin hieman kalliimpaa, mutta toivottavasti tämä toteutuisi vielä. Lähitulevaisuudessa olisi kuitenkin tarkoitus koirat siirtää ainakin 50/50 ruokavaliolle.

2 kommenttia:

 1. Pakastintilat meilläkin ongelmana, enkä millään viitsisi hankkia uutta pakastinta vain Wiiman ruokien takia. Joskin kyllä meidän ihmistenkin pakasteisiin kaipaan vähän lisätilaa, joten ehkä isomman pakastamen hankinta tulee joskus ajankohtaiseksi.

  Yhden koiran kanssa tilaongelma on tietty pienempi haaste kuin kahden koiran kanssa.
  Mutta tilaongelman oon ratkonut niin, että hankin pienempiä määriä kerrallaan ja käyn sitten kaupassa useammin.

  Noita Oscarin pakastelihapullia meilläkin suositaan, ne ovat käteviä ja niitä saa hankittua omien ruokaostosten lomassa ihmisten ruokakaupassa, ei tarvi edes piipahtaa eläinkauppaan :) Kanansiivistä Wiima menee sekaisin onnesta, joten pussi niitä pitää olla aina pakkasessa ja sitten tuli hankittua vähän lammasta suoraan tuottajalta vähän aikaa sitten.
  Wiima on myös "joustavasti" 50/50 -ruokinnassa. Joustavasti siten, etten ole sen kanssa niin tarkka - mitä milloinkin. Sillä ei onneksi ole mitään allergioita, joita mun pitäisi miettiä, eikä raakaruokinnalle siis mitään sellaisia syitä, mutta jotenkin tykkään syöttää nappuloiden lisäksi (jotka nekin ovat varmasti ihan hyvää ravintoa sellaisenaankin) myös jotain "aitoa" ja oikeaa lihaa. Pääsäsäntöisesti aamulla raakaruokaa ja illalla nappulaa höysteineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla siis ollaan. :)
   Harmi kyllä tuo tilanpuute sinänsä, kun noiden lihojen ostaminen esim. Kennelrehulta tai Vauhtiraksulta tulee edullisemmaksi, kun ostaa ison satsin kerralla. Mutta ainahan voi (ja pitää) toivoa, josko ongelma vielä tulevaisuudessa ratkeaisi.

   Poista