keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Kutkuja sekä muita terveysjuttuja


Elokuu 2011
Kuura alkoi rapsuttelemaan ja kutisemaan kovasti. Kaikki pohjavilla oli irti ja iho hilseili. Myös päällyskarvaa lähti irti, kun Kuura rapsutteli niin paljon. Tassunpohjat kutisi, kuumotti ja olivat punaiset, kun Kuura nuoli niitä koko ajan. Ontuu, vasemmasta takatassun anturasta on lähtenyt pieni palanen. Kuonoa myös kuumottaa ja kutittaa, haluaa hieroa sitä maahan. Märkiviä kohtia tuli yhden päivän aikana häntärauhasen kohdalle, takapuolen päälle, rintaan sekä sää’än kohdalle. Karva ja iho lähtee irti. Karvat saksittu pahimpien kohtien kohdalta lyhyeksi ja tassukarvat myös.
Eläinlääkäri antoi Canaural-tipat tassuihin ja iholle. Antibiootti-kuuri, Malaseb-shampoo ja kortisoni-kuuri. Lääkekuivamuonana Hill’s:n Z/D. Diagnoosina häntärauhasen tulehdus, ihotulehdus (hot spot), tassunpohjien hiivatulehdus, allerginen reaktio.

Tuo kesä vietettiin Kuuran kanssa Vuokatissa, jossa olin kesän työharjoittelussa (husky safari-yrityksessä) ja asuttiin ammattiopiston asuntolassa. Tuosta lähtien Kuuralla on ollut kesäisin iho-ongelmia, enemmän tai vähemmän. Reaktion varmasti laukaisi yhdessä mm. stressi, allergian puhkeaminen ja asuntolassa muhinut home. Asuntola oli aika levoton asuinpaikka, vaikka meillä oma huone olikin. En kuitenkaan kertaakaan havainnut Kuuran nukkuvan selällään, jolloin se on kaikkein rennoimmillaan sekä luottavaisimmillaan. 
Kuura alkoi parantua pikkuhiljaa, kun kotiin päästiin ja karvattomille alueillekin alkoi syys-lokakuun aikana kasvaa uutta turkkia.
Saatiin tuolloin myös eläinlääkäriltä kehotus eliminaatiodieettiin tuolla lohipohjaisella Hill’sin ruoalla, mutta raggarina en sitä noudattanut. Ei nimittäin hirveästi vakuuttanut, kun kuivamuonan tuoteselosteessa luki ensimmäisenä ”viljat”….

Lokakuu 2012
Kuuran tassut alkoi punottaa kesäkuussa ja nuoli niitä jatkuvasti. Takapäähän lantion alueella pientä ihotulehduksen alkua. Kuonoa kutitti myös leuan alta. Karvat leikattu lyhyeksi, ihoa puhdistettu ja rasvattu. Malaseb- shampoota tassujen pesuun, ensi kerralla Betadine-liuosta? Ilmeisesti ulkoinen allergeeni, johon reagoi. Rauhoittui lokakuussa entiselleen.

Elokuu 2013
Kuura alkoi taas nuolla tassuja kesäkuun puolen välin jälkeen. Punoittivat kovasti. Tassuista karvat leikattu lyhyeksi, välillä desinfiointia Betadinella ja rasvausta. Jatkui syyskuun loppuun asti. Myös iholla takapuolen päällä pientä ihotulehdusta, muttei niin pahasti kuin ennen. Biotiini-kuuri (Biotin Forte), ei vaikutusta ihoon, mutta kynsien kasvuun kyllä. Piipet-kuuri, pientä vaikutusta turkin, ihon ja kynsien kuntoon. Rauhoittui Malaseb-pesujen jälkeen.

Lokakuu 2014
Keväällä ja kesällä jonkin verran nuolemista ja punoitusta. Tassukarvat leikattu lyhyeksi. Tassujen pitämistä puhtaana, mutta ei montaa kertaa desinfiointia. Rapsutteli myös niskaa. Pieniä, sormenpään kokoisia, rupia, muttei ihotulehdusta. B-vitamiini-kuuri (B-max) Toimi! Ensi keväälle uusi kuuri! Kutina loppui ensimmäisten pakkasten ja kunnon Malaseb-pesun jälkeen.

Lokakuu 2015
Kuuralla alkoi tassujen nuoleminen taas kesäkuun jälkeen. Tassujen karva meni punaiseksi ja pientä tassunpohjien tulehduksen alkua. Sukkia/tossuja piti välillä pitää, ensimmäisen kerran vuoden 2012 jälkeen. Pieniä rupia lähinnä vatsan ja rinnan kohdilla. Rapsuttelu loppui Malaseb-pesun jälkeen ja yöpakkasten jalkeen, niin kuin viimekin vuonna. Aptus Derma Spot On-voidetta tassuihin ja iholle syyskuusta lähtien, vähensi kutinaa jonkun verran.

Kuuralla on siis edelleen tassujen karvat punaisena (joskin muuttuneet jo rusehtaviksi) syljen takia, mutta iho on erittäin hyvässä kunnossa, eikä se niitä enää nakertele. Samoin kutina on loppunut kuin seinään ensimmäisten pikkupakkasten jälkeen.
Saatiin joku aika sitten kokeiluun tuota uutta Aptus Derma Spot On-voidetta, joka osottautui oikein positiiviseksi yllätykseksi. Välillä tosin täytyy siitä pitää taukoa, koska karvat menevät vähän tahmaisiksi. Malaseb-shampoo loppui jälleen ja ensi vuodeksi ajattelin kokeilla Aptuksen Derma- tai Helläpesu- shampoota, kun tuosta merkistä on muutenkin meillä hyviä kokemuksia. Eikä sitä tarvitse eläinlääkäriltä käydä hakemassa, toisin kuin Malaseb on reseptillä saatava lääkeshamppoo. 
B-vitamiinikuuri ei toiminut ihan niin hyvin kuin edellisenä vuonna. Mietin, että olisiko Kuuralle sen yhteydessä sinkkikuuri ensi vuonna tehokkaampi… Hyvä kuitenkin huomata, että vuosi vuodelta nuo oireet lievenevät ja osaan niitä paremmin hoitaa sekä ennakoida. Kuuralla oli tänä kesänä pohjavillan vaihtuminen aika niukkaa, mutta se ei onneksi pahemmin vaikuttanut tuohon ihon kuntoon.


Ja nyt kun on päästy huokaisemaan Kuuran kohdalla ihon oireilun suhteen, niin Pihkalle on ilmestynyt vasempaan reiden sisäosaan jotain kutkua. Se on niplannut karvat siitä pois ja pientä näppylää siihen on ilmestynyt. En tiedä mistä se johtuu ja se vähän mietityttää. Onko aiheuttajana ollut lihasjumi?Hieron molempia koiria säännöllisesti, mutta sellaista en ole Pihkan kohdalla havainnut. Joskus sillä on ollut selässä, mutta voiko se säteillä tuonne sisäreiteen? Onko polvessa jotain? Ollaan myös käyty lenkin yhteydessä heilumassa sänkipellolla, joten olisiko iho voinut ärtyä heinänkorsista? Kirputtaminen alkoi kuitenkin jo ennen irtojuoksuttamista pellolla. Seurataan tilannetta ja hoidetaan. Olen kokeillut tuota Aptuksen voidetta myös Pihkalle. Se ei sitä jatkuvasti kirputa, aina välillä vain.

Muuten kesä meni ihan kohtuullisesti terveyden suhteen. Kuurasta löytyi oikeasta korvanlehdestä yksi kiinnittynyt punkki ja Pihkasta löytyi turkilla kävelevä punkki-ällötys. Kerran suihkuttelin molemmat läpi toukokuun lopussa Frontlinella, mutta koska Piippa ainakin lotrasi jokaisessa rapakossa ja lätäkössä, niin se kului aika nopeasti pois. Vietettiin koko kesä punkkivapaaksi tiedetyllä ja koetulla kotikodin huudeilla, joten en sitä kuitenkaan uusinut. 


Minulla on molemmille koirille omat vihkoset, johon olen kirjannut ylös kaikki koirien terveysjutut ja josta nuo aiemmat Kuuran terveysmerkinnätkin ovat. Myös painot, kasvukorkeudet ja juoksut jne. on sinne tullut rustattua. Joskin Kuuran kohdalla muutamat pikkupentuajan painot ovat arvioita, koska menin jossain käsittämättömässä ajatushäiriössä heittämään silloisen kalenterin roskiin. Ja sinnehän ne kaikki tärkeimmät (Pennunhakureissu! Vielä viikko! Kolme päivää! 24 tuntia! Tänään! Nyt!) yms. oli kirjattuna. Harmittaa kyllä edelleen.
Ihan jokaista löysää mahaa tai oksennusta en sinne ole rustannut, koska e ole kokenut niitä ihan niin tarpeellisiksi. Sellaiset pitkäaikaisemmat ja isommat jutut sinne on taas löytäneet tiensä.
Olen nuo koirien kirjat kokenut todella tarpeellisiksi, koska niistä voi nopeasti tarkistaa erinnäiset asiat, jotka ovat vielä kronologisessa järjestyksessä. Ei tarvitse kahlata montaa kalenteria, eläinlääkäreistä saatuja papereita, muistilappuja tai nettikirjauksia läpi, kun ne löytyvät yhdestä ja samasta paikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti